top of page
Post: Blog2_Post
11 - 14 Yaş İçin Felsefe Atölyesi
11 - 14 Yaş İçin Felsefe Atölyesi
Daha fazla bilgi ve kayıt için ana sayfada yer alan katılım formunu doldurunuz.
Time is TBD
Online Atölye

"Odysseus'un İzini Süren Metinler": "Eve Dönüş"; (Barbara Cassin, Nostalji Odysseus, Aeneas, Arendt)

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2023


​“Odysseus’un İzini Süren Metinler" temasıyla, sekiz ayrı oturumda gerçekleştireceğimiz soruşturma serisinin ilkinde, Barbara Cassin'in "Nostalji – İnsan Ne Zaman Evindedir? - Odysseus, Aeneas, Arendt" isimli kitabını esas aldık.




Kitapla ve yaptığımız iki soruşturmayla ilgili düşüncelerimi dinlemek isterseniz, https://www.youtube.com/watch?v=jYLUaQmkOIA bağlantısından, bu paylaşımın video kaydını izleyebilirsiniz.



Cassin; “nostalji” kavramını sorgularken, üç ayrı kişinin yolculuğunu temel alıyor. Bu kişilerden ilki Odysseus. Odysseus’u daha yakından tanımak ve onun hikayesini bir de benden dinlemek isterseniz :)



Odysseus’un, on yıl süren Troya Savaşı’nın ardından çıktığı ve bir on yıl daha sürecek olan eve dönüş yolculuğunda karşılaştığı engeller, yaptığı seçimler bu sene atölyelerde bizlere yepyeni pencereler açacak. Biz onun yolculuğuna eşlik ederken, inanıyorum ki, o da bize kendi yolculuğumuzun rotasını bulmamız, düzenlememiz için ilham ve cesaret verecek.


İlk soruşturmada, onun en başından beri tek bir an olsun vazgeçmediği en büyük arzusunu; eve dönme isteğini temel almak istedim. Büyük mücadelelerle, çetin engellerle dolu bu uzun yolculuğun sonunda, Odysseus’un yurduna; İthaka’ya dönüşüyle, “ev neresidir; ev nedir?” sorularına yanıtlar arayalım istedim.


İki güzel soruşturma için tüm katılımcı arkadaşlarıma tekrar teşekkür ederim.


Biz yoğun bir duygudaşlık paylaştık. Özellikle göçmen kimliğimiz ve göçmenlik deneyimlerimizle karşıladığımız soruların ardından, hislerimizin üzerine müziğin örtüsünü birlikte örttük. Atölyede kendiliğinden dile gelen bu güzel müziğin bağlantısını da paylaşmak istedim. Bazı kavramlar insanın içinde bir müzikle beliriyor bazen.


Oblivion, Gidon Kremer

https://open.spotify.com/track/7snWeoRWoHlYYDf5Ncjy6Q?si=sTw0_FvhTZ6IFQH3QJqXgQ

Herkese keyifli izlemeler dilerim.


Videoları izledikten sonra, Giorgio De Chrico’nun, "Odysseus’un Dönüşü" isimli bu güzel resmi de, eminim bambaşka şeyler gösterecek gözlerimize :)


Keyifli izlemeler...




91 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page